Uilen in de Huiskamer

Op woensdag 25 oktober was Geert Greving bij ons te gast in de Huiskamer om een lezing te geven over uilen. Geert is lid van de IVN werkgroep uilen in Zuidlaren. Geert houdt zich binnen de werkgroep met name bezig met de steenuil. Zijn echtgenote Will was ook meegekomen evenals zijn maatje Ben, met wie hij onderzoek doet naar weidevogels. Maar vanochtend ging het over de uil. Er was veel belangstelling voor deze lezing; we waren met 25 personen.

 

Geert vertelde over de verschillende soorten uilen: de kleine steenuil, de kerkuil, met zijn witte kop, de ransuil met zijn oorpluimen, de bosuil, de velduil en de grote oehoe, die tot wel 70 cm kan worden. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Ze komen allemaal voor in Nederland.
Geert  had een opgezette steenuil en een kerkuil bij zich. Prachtige dieren.

De meeste uilen zijn nachtdieren, die met hun geweldige ogen hun prooi van grote afstand kunnen zien. Ze kunnen hun kop 270 graden draaien ( kom daar maar eens om als mens), maar zij hebben dan ook 14 halswervels, terwijl wij er maar 7 hebben.  Hun gehoor is uitstekend: hun oren zitten wat asymmetrisch op hun kop (de oorpluimen zijn geen oren), waardoor zij geluid heel goed kunnen horen van twee kanten en zo hun prooi makkelijk kunnen vinden. Uilen vliegen vrijwel geluidloos, waardoor hun prooien het gevaar niet opmerken.

Uilen eten insecten, wormen, maar vooral muizen en spitmuizen; een oeheo pakt ook rustig een kat, konijn of een andere uil. De meeste uilen hebben een of twee keer per jaar een broedsel. We zagen prachtige foto’s van jonge uilskuikens.

Geert vertelde over de gevaren voor uilen: het verkeer, pesticiden, regentonnen of drinkbakken, waarin de jongen verdrinken, katten, die ‘s nachts buiten blijven en natuurlijk de beruchte – ons welbekende – steenmarter.

Ook liet hij ons de geluiden van de verschillende uilen horen.

Omdat het niet goed gaat met de steenuil in Nederland  heeft de werkgroep nestkasten opgehangen, o.a. op 4 plekken in Gasteren, in de hoop dat er zich paartjes zullen vestigen. Ze hopen er nog meer te kunnen plaatsen. Verschillende bezoekers van de Huiskamer zagen hier wel wat in en hebben dat aangegeven. De kasten zijn ingenieus geconstrueerd, zodat een steenmarter zich er (hopelijk) niet in waagt.

Geert had nog een aantal tips voor wat Gasteren kan doen om de steenuil te helpen: rommelhoekjes in de tuin, heggen en composthopen creëren voor voedsel (deze vormen een goed leefgebied voor muizen en spitsmuizen); nestgelegenheid bieden door natuurlijke holen/nestkasten, schuurtjes (dus niet afbreken) en knotbomen. Voor de veiligheid van de uil: katten ‘s nachts binnen houden, veilige drinkbakken/regentonnen neerzetten en schuilgelegenheid bieden.

Het was een zeer interessante, leerzame ochtend en iedereen was zeer enthousiast over de prachtige presentatie van Geert.

De volgende Huiskamer bijeenkomst is op woensdag 8 november. Dan gaan we naar het TT circuit in Assen. Vertrek vanaf de Gasterije om 10.00 uur. We drinken dan koffie/thee in een VIP room en om 11.00 uur krijgen we een rondleiding, die ongeveer een uur zal duren. Dit betekent wel dat we iets  later dan 12 uur terug zullen zijn in Gasteren.