RECHTSCHAPEN DRENTEN? HET DUNNE LAAGJE BESCHAVING

Elk jaar vindt in november in de Magnuskerk  van Anloo de Magnuslezing plaats, een coproductie van Historisch Anloo, Rondom Magnus, Vrienden van de Magnuskerk en de Protestante Gemeente Zuidlaren-Anloo. Dit jaar is de lezing op 15 november.

Het thema van dit jaar is ‘het dunne laagje dat we beschaving noemen’. Twee enthousiaste en prominente sprekers zullen laten zien dat dit dunne laagje onder de druk van lastige omstandigheden sneller dan je zou denken kan worden verdrongen.

Burgemeester van Leeuwarden Mr. Sybrand van Haersma Buma gaat in zijn lezing in op de inhoud van een drietal boeken uit de 17e en 18e eeuw. Het is het bewogen verhaal van een oude Drentse familie die naar Zuid-Afrika vertrok, over de wereld uitwaaierde, betrokken was bij de slavernij in Zuid Afrika, en uiteindelijk in de vergetelheid raakte.

Dr. Albert Eggens is historicus en docent geschiedenis aan de RSG in Ter Apel en gepromoveerd op het onderwerp ‘Drentse criminaliteit voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog’. In zijn lezing, gebaseerd op zijn boek ‘Leven langs de grens’, vertelt hij over de problemen waarmee de Drentse en Groningse grensbewoners werden geconfronteerd doordat Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal wenste te blijven.

We horen in de lezing niet alleen waarmee mensen te kampen hadden en hoe men daar een uitweg in zocht, maar ook welke parallellen er getrokken kunnen worden met de huidige brandhaarden in de wereld.

De lezing begint om 20.00 uur en de kerk is om 19.30 uur open. De toegangsprijs is € 12,50, inclusief koffie/thee bij aanvang en een drankje in de pauze. Reserveren kan door te mailen naar magnuslezing@historischanloo.nl , met vermelding van gewenste aantal plaatsen, telefoonnummer en adres. Met de bevestiging van de reservering wordt een betaalverzoek meegezonden.