Zaterdag 28 januari van 10.00 tot 12.00 uur.

De werkgroep Energietransitie organiseert een openhuizenroute in Gasteren waar je vrijblijvend huizen kunt bezichtigen die al ver zijn gevorderd op het gebied van verduurzaming. De bewoners geven, indien gewenst, een toelichting. Je hoeft je hiervoor niet op te geven. De route kan je zelf bepalen.

Na de openhuizenroute zijn er vanaf 12.00 uur soepen met broodjes in het dorpshuis!

Hieronder treft u de deelnemende huizen aan die bezocht kunnen worden met tevens een beschrijving van de duurzaamheidsmaatregelen:

  • Familie Ringrose, Bosakkers 16. Geheel energieneutraal. Er is een warmtepomp op aardwarmte en het huis is geheel geïsoleerd en heeft Tripple glas.
  • Familie van Bochoven, de Hoek 8. Rieten kap met geïntegreerde zonnepanelen die aan de onderzijde van de kap zijn aangebracht.  Het huis is grotendeels geïsoleerd en heeft gedeeltelijk vloerverwarming.
  • Familie Hilbolling, Oosteinde 9. De muren zijn nageïsoleerd en in de woonkamer is leemstuc aangebracht. Er wordt verwarmd met een tegelkachel van Tigchelaar. In de woning is een warmtepompboiler. Op de net gebouwde overkapping komen minimaal 40 zonnepanelen met een accu (o.a. voor 2 elektrische auto’s).
  • Familie Schulte, Oudemolenseweg 8. Huis met rieten kap. Op het aangrenzende erf liggen zonnepanelen. Verder is de woning geïsoleerd. Begane grond en verdieping hebben vloerverwarming.
  • Familie Berndsen, Gagels 1. Het huis heeft een palletkachel en een elektrische boiler. De boiler werkt op zonne-energie. Het huis is grotendeels geïsoleerd.
  • Familie Brouwers, Bosakkers 20. De woning is volledig geïsoleerd en heeft een op lucht aangedreven warmtepomp. Tripple glas. Bijna energieneutraal (er komen nog zonnepanelen bij).
  • Familie Slor, Oosteinde 6. Hier is verwarming door middel van airconditioning. De woning is grotendeels geïsoleerd. Eveneens is het huis voorzien van nieuwe spouwmuurisolatie en er zijn zonnepanelen die voorzien zijn van optimizers en micro omvormers.
  • Familie de Bie, Oudemolenseweg 5. De bestaande bouw is grotendeels geïsoleerd (dak, vloeren en muren). Voorzijde bestaande bouw heeft spouwisolatie. De aanbouw is volledig geïsoleerd. Overal vloerverwarming. Op de aanbouw liggen zonnepanelen.
  • Familie van der Linde, Oosteinde 7. De boerderij is geïsoleerden de wanden zijn voornamelijk van vlaswol voorzien. Het dak heeft houtvezelplaten en is ingespoten met cellulosevlokken. Er is HR++ glas aanwezig. De hoofdverwarming vindt plaats door middel van een Tigchelaarkachel. Doel is uiteindelijk klimaatneutraal wonen met behulp van zoveel mogelijk natuurlijke materialen.

Aansluitend aan de huizenroute is het tijd voor soepen en broodjes in het dorpshuis. Dit wordt verzorgd door Gasteren goed voor elkaar, het Dorpshuis en de werkgroep Energietransitie. Dit is gratis!!

Voor de soepen en broodjes aanmelden op mailadres energie-transitie@ingasteren.nl met de vermelding van je naam en met hoeveel personen je komt.