Glasvezel komt dichterbij

Ondanks de Corona problemen gaat de aanleg van glasvezel gestaag verder. Twee weken geleden heeft u een brief van aannemer Allinq ontvangen dat de schouwer komt kijken. Ondertussen worden de eerste tekenen zichtbaar dat de kabel van Annen, via Anloo onderweg is richting Gasteren.
Toch duurt het nog wel tot na de zomer voordat iedereen in Gasteren aangesloten is en gebruik kan maken van supersnel internet.

Eerste officiële aansluiting

Nog net voor de Corona perikelen kon een paar weken geleden een feestje worden gehouden: op 12 maart werd het dorpshuis in Eext, annex café Homan, als eerste aangesloten op het glasvezelnetwerk van Rendo-Glasvezel buitenaf. Door een gezamenlijke druk op de knop van DGC voorzitter Meindert Krijnsen en wethouder Bas Luinge werd zichtbaar gemaakt hoe snel ‘supersnel internet via glasvezel’ in werkelijkheid is. Een feestelijk moment, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van aannemer Allinq, Rendo, Glasvezel buitenaf, gemeente Aa en Hunze en natuurlijk DGC bestuurders en (kern-)ambassadeurs. 

De schouwer

De schouwer is deze week (week 13, 23 maart) begonnen in Anloo. Naar verwachting bezoekt hij in de komende 2 weken (week 14 en 15) alle adressen in Gasteren die een abonnement hebben afgesloten.
De taak van de schouwer is met u te overleggen wat de beste plaats in huis is voor het aansluitpunt van glasvezel, met zo weinig mogelijk schade aan de tuin en zo weinig mogelijk ‘gedoe’ met de bekabeling binnenshuis.
Zo nodig geeft hij (beknopt) advies over de mogelijke aansluitingen voor tv, internet en telefoon en over eventueel noodzakelijke vervanging van de huidige bekabeling.
De afspraken worden vastgelegd in een kort rapport, met een paar foto’s van de aansluitpunten en een schetsje van de bekabeling.

Corona

Het is lastig werken voor de schouwer met het dreigende Corona gevaar, maar hij is daarvan goed doordrongen en gaat voorzichtig te werk. Voordat hij binnenkomt maakt hij duidelijke afspraken met u over zijn werkwijze. Wilt u beslist niet dat hij binnenkomt, dan kunt dat aangeven. Bel zo nodig met de aannemer (T: 088 – 6007107).

Bekabeling binnenshuis

Als er iets veranderd moet worden aan de bekabeling binnenshuis is het raadzaam dit in orde te (laten) maken in de zomerperiode, voordat de echte aansluiting op het glasvezelnetwerk wordt gemaakt. Deze staat namelijk direct na de zomer gepland.
Deze nieuwe bekabeling kunt u laten aanleggen door uw eigen installateur, of door een van de gespecialiseerde computerbedrijven in de buurt (bijvoorbeeld Computer Service Assen  (T: 0592-710463) of DVC-IT in Annen (T: 0592- 343112)).
Heeft u, als de glasvezelaansluiting gemaakt is, vooral hulp nodig bij het opnieuw instellen van uw computer, wifi of tv, dan is ‘Student aan Huis’ (SaH) misschien een optie (zie website Glasvezel buitenaf). DGC heeft in samenspraak met Glasvezel buitenaf afspraken met SaH gemaakt dat er geen jaarabonnement hoeft te worden afgesloten, waardoor een voordelig tarief mogelijk is.
Als u hulp nodig heeft bij de overgang naar een nieuw email-adres kunnen de genoemde computerbedrijven en SaH ook ondersteuning bieden.

De kabel is onderweg

Tot nu toe gaat het graven van de geulen en de aanleg van de kabels langs de straten voorspoedig. Er zijn in ons NO-Drenthe gebied maar liefst 12 ploegen aan het graven.
Deze week is de aannemer begonnen aan het tracé vanaf het hoofdverdeelpunt (POP) in Annen, via Anloo naar de POP in Gasteren (Oudemolenseweg). Als deze hoofdroute klaar is, worden de geulen gegraven langs de straten in Anloo en Gasteren. Daarna wordt de glasvezelkabel door de tuinen gelegd: soms ‘geschoten’, soms gegraven, afhankelijk van de situatie en in overleg met u als bewoner.

Heeft u tijdens de aanleg vragen over de planning of de aansluiting? Neem dan contact op met aannemer Allinq. Dit kan op werkdagen tussen 08.30 en 16.00 uur. Bel naar 088 600 71 07 of stuur een mail naar glasvezelbuitenaf@allinq.nl.

Maar u kunt natuurlijk ook altijd vragen stellen aan uw Gasterense werkgroepleden (glasvezel@ingasteren.nl).

Werkgroep Glasvezel Gasteren