De Huiskamer op excursie naar Landwinkel Goense

Afgelopen woensdag 24 augustus gingen we met de Huiskamer op stap naar Landwinkel Goense in Marwijksoord. We waren met een groep van 17 personen. We werden ontvangen in een gezellige ruimte, waar we koffie met een heerlijke appelkoek kregen.

Daar hoorden van Marloes en Peter Smid dat zij het bedrijf twee jaar geleden overgenomen hebben van de familie Goense en vanwege de naamsbekendheid  contractureel hadden vastgelegd dat zij de naam Goense drie jaar konden blijven voeren. Volgend jaar krijgt het bedrijf een andere naam.

Vervolgens vertelden Peter en Marloes ons over hun bedrijf. Ze verbouwen 9 soorten zacht fruit, witte, rode, zwarte bessen, blauwe bessen, witte- en rode kruisbessen, frambozen, bramen en  appels. Zij zijn – behalve een bedrijf in Zeeland – de enigen  in Nederland, die kruisbessen telen.

Vorig jaar konden ze een stuk grond van hun buurman kopen en daarop verbouwen ze nu ook groenten an aardappels.

Tijdens het seizoen kunnen mensen bessen en bramen zelf plukken of vers in de winkel kopen. Veel van het fruit wordt verwerkt in sap, siroop en jam. Marloes en Peter hebben alles in eigen beheer, dus geen tussenkomst van veiling of handelaar. Zij zijn aangesloten bij landwinkels, een coöperatie van samenwerkende boeren en telers met een landwinkel. Deze winkels verkopen elkaars streekproducten, maar leveren ook aan supermarkten. Ook honing van de imker en kaas van de geiten/schapenboer, eieren en biologisch vlees zijn verkrijgbaar in de landwinkel.

Ter bestrijding van ongedierte op het fruit leggen ze paden aan met een mix van bloemen die roofinsecten trekken, zodat die de luizen en rupsen en dergelijke tegengaan. Torenvalken zorgen voor de bestrijding van muizen op het enorme terrein.

Na dit interessante verhaal maakten we een rit met een treintje over het uitgestrekte terrein en reden we via de appelbomenlaan, langs de groententuin met pompoenen en courgettes en aardappels via de bessenstruiken naar de bramen.  We zagen de enorme machine die wordt gebruikt voor het oogsten van de zwarte, witte en rode bessen. De vruchten worden losgetrild en in bakken verzameld; alleen de blauwe bessen worden met de hand geplukt.

Na de treinrit kregen we nog een proeverij van een aantal heerlijke sappen en zelfs een paar vruchtenwijnen.

Het was een zeer geslaagde ochtend en velen van ons deden nog even wat boodschappen in de winkel en gingen met fruit, groenten, lekkere jam of een fles vruchtensap weer huiswaarts.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op woensdag 7 september van 10.00 tot 12.00 uur en dan gaan we spelletjes doen.