Werkgroep Natuurbeheer Gasteren stopt er even mee

De lente zit er nou toch echt aan te komen. Eind februari al werd het eerste kievitsei gevonden en ook andere vogels hebben hun nestjes klaar gemaakt voor de eerste leg. Kortom, het broedseizoen staat voor de deur. Dat vraagt om ongestoorde rust. Reden voor de werkgroep Natuurbeheer Gasteren om het bijltje er – tijdelijk – bij neer te gooien. Tot 4 september houden we ons koest om daarna weer met frisse moed onze werkzaamheden te hervatten.

Het afgelopen seizoen was bijzonder. De lange, warme en vooral droge zomer was dan wel lekker om te werken en flinke voortgang te boeken, voor veel heideplanten was het iets te veel van het goede. Hele stukken verdorden en vooral veel jonge, nieuwe heideplantjes zijn verbrand. Gelukkig zien we hier en daar al wel weer herstel optreden.

De Amerikaanse vogelkers kon kennelijk wel prima uit de voeten met het extreme weer. De bessenproductie was op plaatsen buitengewoon. Van de nood een deugd makend is daar een heerlijke bessengelei van gebrouwen als afscheidscadeautje voor onze trouwe werkgroepleden Hans en Joyce die in augustus naar de Pyreneeën verhuisden.

Het hele heidegebied ten westen van de Oudemolenseweg is nu nagenoeg geheel ontdaan van Vogelkers en andere ongewenste opslag. Daar hoeven we komend jaar alleen terug te komen om nieuwe, of over het hoofd geziene opslag te verwijderen. Ook in het gebied ten oosten van de Schipborgerweg hebben we flinke vorderingen geboekt. Tweederde van het terrein is nu opgeschoond. Het moment dat het hele gebied ‘onder controle’ is gebracht komt in zicht. De werkgroepleden kijken er dan ook al naar uit om begin september weer aan de slag te gaan.

Het is dan ook leuk werk en een leuke groep mensen, en het geeft voldoening om te zien dat de heide er ook echt van opknapt. Wil je meer weten, of lijkt het je ook wel wat om mee te doen, neem dan contact op met Herman Roepman, 0592-269486, h.roeps@wxs.nl .