Volle bak bij bewonersavond Historisch Gasteren

Donderdag 13 oktober hield de werkgroep Historisch Gasteren haar eerste bewonersavond in De Gasterije. Omdat dit de eerste keer was hadden we geen idee hoeveel mensen we konden verwachten. Met over de 70 bezoekers was de opkomst overweldigend, maar met passen en meten, en hier en daar wat indikken vond toch iedereen een plaatsje.

Henk Hellema heette iedereen van harte welkom. Hij legde uit dat Historisch Gasteren het historisch materiaal dat zij beheert niet alleen verzamelt en archiveert, maar dat ze dit ook graag wil delen met de inwoners van Gasteren. Bewonersavonden als deze zijn daar, naast de publicaties op de website, een vorm voor.

Henk Mulder, in Gasteren geboren en opgegroeid, nam ons mee naar het Gasteren van rondom 1830. Aan de hand van de eerste kadasterkaart van Gasteren (1832) leidde hij ons langs de toen aanwezige boerderijen.  Dat waren er iets meer dan twintig, geconcentreerd in De Hoek, de Brink en het Westeinde. Over die boerderijen en hun eigenaren en bewoners wist Henk met passie en humor veel details en anekdotes te vertellen.

Vervolgens bood Janny van Rhee, hier geboren en getogen, een inkijkje in het Gasteren uit een wat minder ver verleden. Zij presenteerde oude ansichtkaarten uit het midden van de vorige eeuw. Een periode die zij hier als kind meemaakte en waar ze nog levendige herinneringen aan heeft die ze met de toehoorders deelde. Dat riep bij velen van hen ook weer dierbare herinneringen op.

Na een korte pauze kreeg Lute Pieters het woord. Hij boeide zijn gehoor met de bijzondere en bewogen geschiedenis van het Gasterse bedrijf Furigas. In de zestiger jaren begon zijn vader samen met een neef aan Oosteinde 22 gasbranders te produceren omdat hij voor zijn loonbedrijf geen toekomst meer zag. Na een paar jaar ploeteren en uitproberen sloeg de gasbrander aan, binnen enkele jaren tijd leverde Furigas de branders door heel Nederland en zelfs naar het buitenland. Door ondernemingsgeest, durf en volharding – maar zeker ook door de werklust en loyaliteit van de medewerkers, benadrukte Lute – groeide het bedrijf snel. In 1971 verhuisde het naar Assen en het bestaat nog steeds als onderdeel van het internationale concern Bekaert.

Alvorens de avond te sluiten bood Henk Hellema beide sprekers als dank voor hun inspirerende voordrachten een Drentse turf aan, uiteraard naar een historisch recept bereid.