Aansluiting glasvezel Gasteren zichtbaar

Vanuit het oosten en vanuit het westen naderden Allinq’s graafploegen Gasteren. Op de P-plaats langs de Oudemolenseweg is een groot verdeelstation geplaatst. Op de straten verschijnen geheimzinnige, gele en blauwe strepen en tekens. Medewerkers van Allinq plaatsen hekken en verwijderen klinkers uit de straat en stoep, graven geulen in straten en bermen, boren gaten onder bomen en opritten door, leggen buizen (zie hierna) onderin de geulen; en werken daarna alles weer netjes af. De “schouwer” van Allinq heeft onlangs met dorpsgenoten afspraken gemaakt over de lijn waarlangs de buizen de huizen binnen zullen komen. En deze week viel de aanlegnieuwsbrief in de Gasterense, digitale brievenbussen. Na een lange aanloopperiode is er eindelijk tastbaar bewijs: Gasteren wordt aangesloten op glasvezel!

Allinq verricht in de Gemeente Aa en Hunze nog graafwerkzaamheden voor het hoofdnetwerk in Anloo, Gasteren, Schoonloo en Rolde. Schipborg staat binnenkort op de planning.

Daar waar buizen al in de grond liggen, volgt het leggen van buizen naar de huizen. En tot slot het aansluiten van de abonnee’s op het wereldwijde netwerk. Bijna duizend abonnee’s in Annen, Eext, Gieten en Gasselte zijn al aangesloten. Heeft u vragen naar aanleiding van het bezoek van de schouwer, neem dan contact op met Allinq: 088-6007107 of per e-mail.
De aannemer en de providers moeten nog veel stappen zetten. Zoals het aansluiten van “straat-verdeelpunten” op het verdeelstation (en verder). Dit gebeurt door glasvezeldraden door de buizen te blazen. Elke abonnee krijgt daarmee een “eigen” glasvezeldraad naar het verdeelpunt en verder; deze “eigen” glasvezeldraad is de reden waarom internet via glasvezel altijd dezelfde down- en uploadsnelheid houdt, ongeacht het aantal abonnee’s dat gebruik maakt van internet.
Zodra de glasvezeldraad “binnenshuis” is, zullen de providers hun abonnee’s aansluiten en het abonnement in werking zetten. Dit zal waarschijnlijk omstreeks oktober 2020 plaatsvinden.

Dorpsgenoten die zich nog niet hebben aangemeld kunnen zich nu nog tegen het voor iedereen geldende standaard-tarief aanmelden. Zodra de graafwerkzaamheden afgerond zijn, maakt de aannemer extra kosten die de abonnee zelf moet betalen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij:

  • DVC-IT in Annen: Zuidlaarderweg 83, 9468 AD Annen; telefoon 0592- 343112
  • Computer Service Assen: Wiltonstraat 10, 9403 AV Assen; telefoon 0592-710463.

Beide bedrijven kunnen ook helpen met het eventueel verbeteren van de bekabeling binnenshuis.

Heeft u andere vragen, neem dan contact op met Glasvezel Buitenaf (telefoon: 0887585800). Of dichterbij: stuur een e-mailbericht naar de werkgroepleden in Gasteren.