De Huiskamer op excursie naar Nieuw-Buinen

Op woensdag 27 oktober stond de Huiskamerbijeenkomst van Gasteren in het teken van cultuur. We maakten een excursie naar het Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen.

Om 9.30 vertrokken we van het Dorpshuis de Gasterije met 17 personen richting Nieuw-Buinen. Daar werden we ontvangen door de conservator van het museum, de heer Friggo Visser, met koffie en koek. De heer Visser vertelde ons uitgebreid over de geschiedenis van de keramiekfabriek in Nieuw-Buinen. Oorspronkelijk was het bedrijf Goedewaagen in Gouda gevestigd, waar pijpen en gebruiksvoorwerpen van aardewerk werden vervaardigd. In 1963 verhuisde het bedrijf naar Drenthe.  In het voorportaal van de fabriek is het museum gevestigd. Momenteel wordt er verbouwd en gewerkt aan een nieuwe entree, museumwinkel en een nieuwe expositieruimte.

Eerst kregen we te zien welke mooie aardewerk voorwerpen er in de fabriek gemaakt worden en werden, zoals de KLM-huisjes, allemaal met de hand beschilderd en dus elk exemplaar uniek. Van 1965 tot 1995 werden deze in Nieuw-Buinen vervaardigd; na 1995 verplaatste Bols de productie naar HongKong. We zagen miniatuurmodellen van het Vredespaleis, het Concertgebouw, het Gasuniegebouw in Groningen en vele andere gebouwen, allen op schaal.  Het succesmodel van nu is de Holland vaas, met de vorm van Nederland., die vaak cadeau gegeven wordt aan buitenlandse relaties. Maar ook vazen met de vormen van de verschillende provincies zijn gewilde objecten. We zagen herinneringsborden, soms met goud gedecoreerd, aardewerk koeien, prachtig beschilderd, serviezen, geboortetegels en nog veel meer.

In het museum kregen we eerst een voorproefje van de komende expositie “Glaswerk uit Nieuw-Buinen”. Daarna toonde een plateelschilder hoe hij te werk gaat om een voorstelling te schilderen op een tegel. Vervolgens kregen we een rondleiding langs de belangsrijkste stukken. We gingen via de collectie Goudse pijpen naar schitterende tegelschilderingen, prachtig innovatief kunstkeramiek uit begin van de twintigste eeuw van de Porceleyne Fles uit Delft, schitterende Art Deco stukken, enz.  Het museum doet veel onderzoek naar de productie van aardewerk uit het verleden en heeft een geweldig uitgebreide collectie.

We eindigden de excursie van de Huiskamer heel toepasselijk in een “huiskamer” met meubels van de Groningse firma Huizinga. Prachtige meubels, met daarop aardewerk voorwerpen zoals lampetkannen en serviezen.  Het was een hele geslaagde excursie, waar de deeelnemers zichtbaar van genoten. We mogen er trots op zijn dat we in Drenthe zo’n prachtig museum hebben.

Deze excursie werd mede mogelijk gemaakt door de ‘Frisse start’ subsidie van de gemeente Aa en Hunze.