De Huiskamer bezoekt het Gevangenismuseum Veenhuizen

Woensdag 13 september gingen we met 11 man/vrouw naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

Om ons te wapenen tegen wat we te zien zouden krijgen begonnen we maar met een kopje koffie en een heerlijk taartje.

Het Gevangenismuseum vertelt verhalen over de gevolgen van ontoelaatbaar gedrag. Verhalen van vroeger en nu. Over armoede, verpaupering, misdaad en straf. Verhalen die je op een andere manier naar vrijheid laten kijken, die je nieuwsgierig maken en aan het denken zetten. Na het bezoek aan het Gevangenismuseum ga je iets rijker weg, dan je was gekomen, maar sommige van ons werden er ook een beetje neerslachtig van.

Strafkolonie, pauperparadijs en gevangenisdorp: Veenhuizen was het allemaal. Het Gevangenismuseum vertelt ook het verhaal van het dorp als kolonie voor weeskinderen en bedelaars, als rijkswerkinrichting en als gevangenisdorp. Wie aan de onderkant van de samenleving bungelde, werd hier opnieuw opgevoed, leerde er werken of zat er een straf uit.

Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop we straffen, is door de eeuwen heen flink veranderd. Dit alles hebben we gezien tijdens ons bezoek aan het Gevangenismuseum.
Het was leerzaam, soms deprimerend, maar met elkaar ook wel heel gezellig.

 

In de volgende Huiskamerbijeenkomst op 27 september zal dhr. Harm Meertens van het Drents Landschap een lezing geven over LOFAR, de grootste telescoop ter wereld tussen Exloo en Buinen.