Culturele Monumentendag

Wanneer:
12 september 2020 hele dag
2020-09-12T00:00:00+02:00
2020-09-13T00:00:00+02:00

Op zaterdag 12 september, tijdens de landelijke Open Monumentendag, openen 9 monumenten in Aa en Hunze hun deuren, is er een digitale exposities te zien en kunnen jongeren workshops volgen. Naast deze activiteiten wordt er dit jaar geen uitgebreid (live) cultureel programma georganiseerd. In verband met de coronamaatregelen is besloten om het evenement niet door te laten gaan. Het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur organiseert samen met het Comité Open Monumentendag en de Gemeente Aa en Hunze in 2021 de 3e editie van Culturele Monumentendag.

Online expositie GIAF

De Gieter Amateurfotografen (GIAF) lanceren op 12 september een digitale foto expositie waarin ongeveer 30 monumenten te zien zijn. Ze leggen unieke details en authentieke hoekjes van de monumenten (binnen en van buiten) vast. Bezoekers kunnen op deze manier een kijkje nemen in bijzondere monumenten die tijdens eerdere edities de deuren gesloten hielden.

Basisschoolleerlingen schilderen monumenten

Ook dit jaar organiseert het ICO het onderwijsprogramma ‘Schilder je monument’. Leerlingen van 3 basisscholen in Aa en Hunze bezoeken Molen Hazewind en de dorpskerk in Gieten en schilderen deze monumenten onder leiding van een kunstenaar na. Op 12 september openen beide monumenten ook hun deuren.

Digital Art Factory Gieten

In februari van dit jaar was de feestelijke opening van Digital Art Factory (DAF) in Gieten. De creatieve maakplaats voor jongeren is op 12 september open en in het kader van de monumentendag kunnen jongeren tijdens twee workshops animaties (leren) maken met behulp van een iPad of met diverse materialen onder leiding van kunstenaar Johannes de Vries. DAF is een initiatief van het ICO.

Het concept Culturele Monumentendag ontstond in 2018 naar aanleiding van de wens van de gemeente om de versnipperde activiteiten tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag te bundelen. Er is toen besloten om het culturele programma jaarlijks in één bepaald gebied te concentreren. In 2018 was dit het veen-kanaalgebied, in 2019 het Es-gebied en in 2021 het Zandgebied. Kijk voor meer informatie op www.ico-kunstencentrum.nl/culturele-monumentendag.