1 april 2022: toch geen grap?

Vrijdagmorgen 1 april 2022, 10:00 uur. Daar zaten ze dan in de GastEnZo: Berry Tiems, Jantje Stokker, Iris Koffijberg, Arno en Ina Klee, John van der Kaap en Herman Roepman. Conform de afspraak met William Summerville II, wachtend op zijn komst.

Inmiddels was de week tevoren helaas bekend gemaakt dat het een 1-april-grap betrof. Waardoor een aantal dorpsgenoten besloten om weg te blijven. Jammer, want ze misten daardoor een onverwachte ontwikkeling.

Een korte historie:

  • 2 maart: de redactie van <www.ingasteren.nl> ontving een e-mailbericht van een zekere majoor William Summerville II. Majoor Summerville werkt bij het USAF Air Mobility Command, waar hij vliegt op een Boeing C-17. Aanleiding is dat hij een door hem gemaakte luchtfoto van Gasteren wil aanbieden.
  • Zijn verhaal is als volgt. William is geboren in Vietnam en in 1976 (einde Vietnam-oorlog, red.) op 8-jarige leeftijd geadopteerd door de familie Summerville (USA). Een “granny” uit die adoptie-familie komt waarschijnlijk uit Gasteren. Haar voornaam is Aaltje en ze is geboren omstreeks 1815; de familie Summerville slaagde er niet in informatie over Aaltje te achterhalen.
  • Summerville’s functie bij de USAF stelt hem in staat om als hobby luchtfoto’s te maken van steden. Summerville gaat in mei 2022 met pensioen en is in de gelegenheid om in maart 2022 een bezoek aan Nederland te brengen. Vandaar zijn initiatief om een luchtfoto van Gasteren aan te bieden.
  • Summerville stelde voor om donderdag 31 maart 2022 om 10:00 uur de luchtfoto aan te bieden, gedurende zijn verlof en rondreis door Nederland. Het bestuur van het dorpshuis nodigde de inwoners uit om aanwezig te zijn bij de overhandiging van de luchtfoto.
  • Echter op 27 maart 2022: Summerville deelt mee dat zijn flight-schedule gewijzigd is en dat hij pas op donderdagmiddag 31 maart 2022 op Airforce Base Eindhoven zal landen. Hij is dus genoodzaakt zijn bezoek aan Gasteren een dag te verplaatsen.
  • ’s Morgens mailde de USAF-Major dat hij een “marching-order” had ontvangen en dat hij om 12:00 uur klaar moest staan op Airforce Base Eindhoven. Hij zegde zijn afsprak met De Gasterije af en zou een koerier sturen die de luchtfoto zou overhandigen.

Toch geen grap? 1 April, even na 10 uur, loopt een onbekende man de GastEnZo binnen. Het is een koerier van het hotel waar Summerville de nacht doorbracht. De koerier overhandigt een doos aan Arno Klee. In de doos zit … een luchtfoto van Gasteren. Dus is het toch geen 1-april-grap geweest? De aanwezigen drinken hun koffie en kletsen over “is het waar of is het een grap”. Wellicht is en blijft het een raadsel. Berry zal een plaats aan de muur vinden in de GastEnZo, opdat de luchtfoto van Gasteren voor iedereen zichtbaar zal zijn … als een herinnering aan oes Aaltje en de USAF-Major William Summerville II.